Salt och peppar

Baronessan tittade slött på tjänaren, där han sopade ihop bitarna av pepparkvarnen som hade fallit till golvet. “Köp en ny”, befallde hon när han blev färdig och var på väg ut ur rummet. “Det går ju inte att ha en saltkvarn utan pepparkvarn.” “Ja, frun”, svarade han blidt och stängde dörren efter sig när han gick ut.

På andra sidan staden låg en liten stuga, enkelt men mysigt inredd med ett bord, några stolar, två fatöljer och en säng. På bordet låg servietter, en sockerskål, och en salt- och en pepparkvarn. Kvarnarna var placerade tätt ihop och de tittade ut över rummet med deras stolta huvud som om de tyckte det hela var sin förtjänst. Och de gav verkligen en glans till rummet; de var det enda det gamla paret hade kvar efter att ha sålt det fina huset för att täcka en del av skulderna. Nu var det bara gumman som var i livet, men hon putsade fortfarande kvarnarna omsorgsfullt nästan varje dag och fyllde på dem regelbundet.

En dag steg inte gumman upp. När grannarna kom förbi för att se vad som var fel hittade de henne död. Därefter gick allting fort. Inga arvingar kunde hittas, och gumman hade mycket skuld. Huset såldes, och egendomarna fördes bort för att säljas på loppmarknaden.

När tjänaren hade handlat mat från torget och var på väg hem råkade han se kvarnarna på ett stånd. “S” och “P”, stod det på sidan. “De är precis lika de vi har hemma”, tänkte han, och frågade priset. Innan den visste ordet av hade pepparkvarnen blivit inslagen in i vitt papper, lagd i tjänarens väska, och förd iväg till vem vet vart. Den ensliga saltkvarnen stod och såg tårögd på, tills långt efter att de hade försvunnit ur sikte.

När kvällen kom fanns nästan ingenting kvar på ståndet – men ingen hade velat köpa en ensam saltkvarn. När försäljaren höll på att packa ner sakerna kom en fattig och smutsig gumma fram, försiktigt forskande. “Får jag den där till halva priset?” bad hon, och efter en stunds tvekan gick försäljaren med på budet. Den stackars saltkvarnen var lycklig över att äntligen ha köpts; hon hade varit rädd för att hamna i soporna.

Men hos gumman var situationen helt annorlunda än saltkvarnen hade trott. Gumman slängde den på bordet, där två smutsiga ungar tog tag i den och började kasta den fram och tillbaka. Saltkvarnen blundade, illamåendet vällande upp i henne, och hoppades på att ungarna inte skulle tappa henne. Hon tänkte längtansfullt tillbaka på den lyckliga tiden med pepparkvarnen. Var var han nu?

Efter en studsig resa i tjänarens väska lyftes pepparkvarnen ut. Han fylldes på och ställdes på ett fint bord bredvid en saltkvarn. “Saltkvarnen!” ropade han, lyckligt överraskad. Men han fick inget svar, och vid en nogrannare titt market han att den inte var hans egen kära saltkvarn. Med en uppgiven suck vände han sig bort.

Många år senare, när gumman flyttade bort med sin familj, glömdes saltkvarnet i hörnet under en skräphög. Hennes glas var täckt av fingermärken, och saltet var närmast grå av smuts. Hon slängdes in i en svart plastpåse och fördes bort till soptippen tillsammans med gamla kaffesumpar och en bananskal.

“Hur kan mitt lyckliga liv ha blivit så till det här?” tänkte hon, deprimerad. “Och nu är allt slut.” När plastpåsen tömdes på soptippen rullade hon ner, över äggskal och trasig elektronik, bordsben och människors matrester, för att sedan landa med en duns mot något hårt. Med en stön vände hon på huvudet, och bredvid henne såg hon – sprucken och tom, men ändå densamma – Pepparkvarnen. Tyst och lyckligt frågade han henne: “Är inte det här värt allting?

Annonser

~ av christa89 på februari 24, 2008 - 23:42.

2 svar to “Salt och peppar”

  1. Det här känns mycket oslipat, men jag orkar inte med huvudbryet att skriva om 😛 det är ju mest för övningens skull och för att jag tycker det är roligt.

    Jag hade svårt att hitta lämpliga ord emellanåt, förslag tas gärna emot. Till exempel heter det saltkar och pepparkvarn (tänk ”salt and pepper shaker”), men de passar inte ihop! Så jag använde kvarn för både två.

  2. Heter det saltkar? Jag hade sagt saltkvarn 😛

    Iden är rolig, men som sagt aningen oslipad. Men orkar inte rätta i detalj 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: